tidsKOMPETANSE

tidsKOMPETANSE

ÅH! Jeg blir spist opp!
Det føles som om ALLE vil ha en bit av meg!

En venninne av meg ramlet ned på stolen ved siden av meg og sukket tungt. Vi hadde avtalt å møtes på kafe for å ta en kaffekopp og utsagnet hennes fikk meg nesten til å føle litt dårlig samvittighet fordi jeg hadde dratt henne ut for å ta en kaffe. Jeg sa det til henne og da sa hun:

Åh nei!! Dette prioriterer jeg! Det er viktig påfyll i en hektisk hverdag!

Vi hadde en hyggelig stund der vi satt på kafe med kaffekoppen.

TID – DIN VIKTIGSTE RESSURS

Tiden er din viktigste ressurs. Den kan ikke lagres eller gjenbrukes, den er her og nå. Og det er viktig å bruke den riktig. Jeg kaller det tidsKOMPETANSE. Evnen å bruke tiden din slik at du føler du får gjort det som er viktig for DEG. At du får en hverdag med mening og i balanse. Det sies at det er veien til lykke.

Hva er så tidsKOMPETANSE?

Det handler om 4 ting:

  1. Oversikt – oversikt over tiden du har til rådighet og oversikt over hva som er viktig for DEG. Kan du selv bestemme hva du skal gjøre 24 timer i døgnet, eller må du forholde deg til noen andre av og til? Et realistisk bilde på hvor mye av tiden du selv kan styre er viktig. Og hva skal til for at du skal ha det bra? Hva skal til for at du får energi i stedet for at du tappes for energi?

  2. Planlegging – Først og fremst må du vite hvor du skal og hvordan du kommer dit. Du må ha en klar visjon og klare mål i livet. Ikke bare på jobb, men også privat. Når du har visjonen og målet klart, lager du gode handlingsplaner og prioriterer de riktige handlingene i forhold til målet.

  3. Gjennomføring – hvor god er du på å få gjennomført det du har planlagt? Hvor god er du på å si ja og nei på de riktige stedene. Og hvor lett lar du deg distrahere av forstyrrelser?

  4. Evaluering – For å bli ekspert på tidsKOMPETANSE må du evaluere tidsbruken. Klarte du å fullføre det du hadde planlagt? Gjorde du de rette tingene? Både i forhold til å nå målet og i forhold til å skape balanse og energi i livet ditt. Hva må du justere og endre for å få det bedre i fremtiden?

For venninna mi var en kaffekopp med meg viktig påfyll i en hektisk hverdag. Det prioriterte hun selv om hun følte at hun ble spist opp av ALLE. Det er en del av hennes «MEG TID».

Jeg setter også av 1 time hver dag i kalenderen min til «MEG TID». Den timen er hellig og da skal jeg gjøre noe som jeg vet fyller MEG med energi. Når jeg planlegger uka mi er dette den første timen jeg putter inn i kalenderen – hver dag! Da er det mye enklere å si nei når noen spør meg om jeg har tid….  Jeg har alltid minimum en sånn time HVER dag, og den planlegges søndag kveld for hver dag hele uka etter. Et av mine tiltak for bedre tidsKOMPETANSE og en bedre hverdag!

Hva er viktig for deg? Prioriterer du tid til det i hverdagen din?